23
nov

STO in beeld | Blog ‘Samen investeren in de versterking van techniek’ door Bert Brand

Techniek zit echt overal. Daarvan raken we ons steeds meer bewust. Er valt op dit gebied nog veel te leren. Zelf leer ik ook nog steeds elke dag bij en dan kom ik nog wel uit een behoorlijk technische familie. Vader en broers in de techniek. ‘Werktuigbouw’, ‘elektrotechniek’, ‘ICT’, dat soort onderwerpen gingen thuis gemakkelijk over tafel. En dat gecombineerd met een gezinsmentaliteit, die je als kind al meekrijgt: van ‘handen uit de mouwen steken’ en ‘opgeven is geen optie’. “Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan”, zegt mijn vader dan. Dat heb ik onthouden. Altijd zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Elke dag bijleren: over farmbots bijvoorbeeld

En ik leer nog steeds elke dag bij. Nu de laatste vijf jaar vanuit mijn rol als bestuurder van De Meerwaarde. En de afgelopen drie jaar als penvoerder en mede-aanvrager van STO in Regio Foodvalley, waarin ik samen met de stuurgroep werk aan het verstreken van techniek in deze regio. En dat is prachtig!  Vooral wat je hoort en ziet vanuit het contact dat we hebben met tal van bedrijven, instellingen en scholen. Geweldig om ook de nieuwe mogelijkheden te zien, die ontstaan vanuit eigen initiatief en nieuwe samenwerkingen. Zoals op Pantarijn met de nieuwe Farmbot. Trouwens, elke dag wordt er recht voor mijn neus gebouwd aan de nieuwe Techniekhal van De Meerwaarde. Een hal met een prachtige technische bouwconstructie, waarin ook nog de nieuwste duurzaamheidstechnieken worden toegepast. Een prachtige leeromgeving waar straks ook basisschoolleerlingen kennis gaan maken met de breedte en diepte van techniek!

Techniek zichtbaar maken

Er valt nog veel meer te leren. Als u al dacht: “Nou, dat is al best veel techniek”, dan is dat waar en tegelijkertijd ook niet. Als leerlingen zich oriënteren op techniek, dan kan dat heel mooi aan de hand van ‘De zeven werelden van techniek’. En dan zie je hoe breed techniek in ons leven verweven is. Want bij die zeven werelden gaat het om ‘mens en gezondheid’, ‘energie, water en veiligheid’, ‘voeding en natuur’, ‘wonen, werken en verkeer’, ‘ontwerp, productie en wereldhandel’, ‘digitaal, media & entertainment’ en als laatste ‘hi-tech & science’. Daar zit vast een wereld bij die u nog niet had bedacht. En dan zijn het nog maar woorden. Hopelijk roepen ze beelden bij u op, zodat u beseft hoe breed techniek eigenlijk is. Nog geen beeld? In Duitsland hebben ze een prachtig en krachtig filmpje van waar we zouden zijn zonder techniek. Gewoon even kijken en vooral ook aan anderen laten zien.

Techniek en innovatie als noodzaak

In het filmpje vallen er alleen nog maar dingen weg. Terwijl we momenteel maatschappelijk ook nog eens met de nodige uitdagingen te maken hebben. Zonder te zeggen dat alles door techniek kan worden opgelost, durf ik zeker wel te stellen dat techniek een belangrijke bijdrage levert. Daarom is het niet alleen van belang dat we allemaal meer zicht krijgen op de impact die techniek nu al op ons leven heeft. En hoe we met elkaar kunnen zorgen dat we die impact ook zo richten dat het duurzaam bijdraagt aan het oplossen van grote maatschappelijke knelpunten. Eén van de zogenaamde ‘Sustainable Development Goals’ is ‘kwaliteit van onderwijs’. In ons programma ‘Sterk Techniek Onderwijs in Regio Foodvalley’ steken we daarop in. Niet alleen voor leerlingen, maar voor ons allemaal. We moeten allemaal aan de slag met onze beeldvorming. Of we nu docent, ondernemer, ouder, verzorger, directeur, teamleider, broer of zus zijn. Al vanaf de basisschool. Niet alleen bij leerlingen, maar ook bij leerkrachten en ouders. Ook hier besteden in ons programma aandacht aan. Hiervoor is een samenwerking opgezet met TechYourFuture.

Stilzitten is geen optie

Tijdens de laatste bijeenkomst is er een tussenbalans opgemaakt in de stuurgroep. In die stuurgroep zitten niet alleen mensen uit het onderwijs, maar ook uit het bedrijfsleven. Onze conclusie: ondanks COVID-19 zijn sommige dingen niet doorgegaan en zijn er zaken anders aangepakt. En soms zelfs in een stroomversnelling geraakt. Een docent van ons citeerde: “Door COVID-19 hebben we nu in enkele maanden op het gebied van online lesgeven meer ontwikkeling doorgemaakt, dan in de tien jaar daarvoor. Niet alleen op het gebied van een digitale leeromgeving en content, maar ook op het gebied van vaardigheden, attitude en noodzakelijke samenwerking”.

Kijk eens wat kan als het echt moet en we echt willen. Stilzitten is geen optie. Laten we allemaal met een blijvend gevoel van urgentie investeren in de versterking van techniek!

Bert Brand,

Voorzitter & penvoerder ‘Stuurgroep Sterk Techniek Onderwijs in Regio FoodValley’

Meer weten over STO in Regio Foodvalley? Bekijk onze projectpagina of lees onze nieuwsbrief.