nov
STO in beeld| Nieuwe binnentuin met Farmbot voor Pantarijn Wageningen
Marian van Dijk, docent op Pantarijn Wageningen, was klaar met het inspiratieloze uitzicht vanuit haar klaslokaal op de kale muur van de binnentuin op haar school. Dit kan en moet anders, vond zij. Marian: “Ook zag ik mogelijkheden om de tuin te betrekken bij het onderwijs. Zeker in combinatie met de Farmbot, die wij eerder dit jaar aanschaften.” Zij bedacht zich geen moment en stuurde dit voorjaar een e-mail naar het Tv-programma BinnensteBuiten.
Samen de handen uit de mouwen steken
“Tot mijn grote verrassing kreeg ik deze zomer van de redactie te horen, dat zij graag mee wilden werken aan de make-over van onze binnentuin.” Samen met haar teamleider Jacq Top werkte zij het verbouwplan verder uit. Ook betrok zij leerlingen bij deze make-over. Op 1 oktober vond de grote tuinverbouwing plaats. Leerlingen stroopten hun mouwen op en werkten enthousiast mee. Zo brachten zij de beplanting aan en maakten zij zitjes in de binnentuin. Cees Meijering: “Ik vond het werk erg leuk. Ik heb eerst veel gesjouwd met zand, daarna mochten we struiken en bomen planten. Het was gezellig om met klasgenoten samen te werken. Het is erg mooi geworden.”
Farmbot: een verrijking van het onderwijs
Joost Tax, docent PIE en projectleider STO: “Onlangs schaften wij met STO-gelden een Farmbot aan en ontwikkelden wij een onderwijsprogramma. De robot kan onder andere zelfstandig zaaien, onkruid wieden en de vochtigheid in de grond meten. Deze staat centraal opgesteld in de binnentuin. Joost: “De Farmbot is een verrijking van ons onderwijs. Door de aanschaf van deze robot bewegen we met deze sector mee en sluiten we aan op vragen van de toekomst. We willen onze leerlingen het beste kunnen bieden om zichzelf te ontwikkelen. En om kennis te maken en te leren werken met dit soort innovaties. De studenten kunnen via een online community ideeën uitwisselen met andere gebruikers van de Farmbot. Zo kunnen we samen deze innovatie verder ontwikkelen en het onderwijs verrijken. Een mooie win-win situatie.”
Legio aan onderwijsmogelijkheden
Marian heeft talloze ideeën om het onderwijs te betrekken bij de binnentuin. “Zo gaan we biologielessen geven in de tuin, zodat leerlingen bijvoorbeeld met een loep kunnen ontdekken wat er allemaal leeft, groeit en bloeit. Ook gebruiken we de kruiden, de vruchten van de fruitbomen en de groenten die gekweekt zijn door de Farmbot voor onze kooklessen. Daarnaast verzorgen we zelf met onze leerlingen het onderhoud van de tuin. Sander Hinsen, instructeur Techniek: “We zijn van plan om de Farmbot in ieder geval in te zetten voor leerlingen die het keuzevak ‘robotica’ volgen. Momenteel ontwikkelen we hiervoor een onderwijsprogramma. Maar ik heb nog veel meer ideeën om de Farmbot optimaal te integreren in het onderwijs.”
Op zaterdag 11 november is de make-over van de binnentuin uitgezonden. Bekijk hier de aflevering van BinnensteBuiten.