17
jun

Ruim 500 leerlingen maken tijdens warme Bouw Inspiratiedag kennis met ontwerpen, bouwen en maken

Op vrijdag 17 juni vond voor de zevende keer de Bouw Inspiratiedag plaats. Dit jaar was bedrijventerrein De Compagnie in Veenendaal het werkveld voor leerlingen van groep 7 en 8, afkomstig van basisscholen uit de Regio Foodvalley. Via verschillende activiteiten maakten zij kennis met de wereld van bouw en techniek. Timmeren, metselen, graven, hijsen, programmeren, ontwerpen; de kinderen konden er, ondanks het warme weer, niet genoeg van krijgen!

Kennismaken met sector en inzicht beroepen

Verspreid over het bedrijventerrein, zowel binnen als buiten, op speciaal ingerichte doe-locaties stonden experts klaar om de kinderen iets te vertellen over de activiteiten binnen de sector. De kinderen volgden die dag verschillende workshops op het gebied van ontwerpen, bouwen en maken. Jannita van de Burgt, lerares groep 7 van de Willem van Oranjeschool uit Barneveld: “Het is echt een mooie praktijkervaring voor de kinderen. Zeker de doeners uit mijn klas komen helemaal tot bloei! Als school kunnen we zelf nooit zo’n mooi en volledig programma aanbieden op deze manier. Volgend jaar doen we graag weer mee!”

Zelf laten ervaren wat voor mooie dingen je kunt maken

Frank van Woerden, directeur KUDO ontwikkeling: “Er is nog steeds een groot tekort aan technisch personeel. Hier moet verandering in komen. Wij willen hier graag een bijdrage aan leveren. Met de Bouw Inspiratiedag, laten we de kinderen zelf ervaren wat voor mooie dingen je kunt maken als je in deze sector werkt. Het geeft ze een beeld van de verschillende beroepen in deze sector. Heel waardevol én belangrijk, zeker voor de toekomst van onze sector!”

Imago van technische beroepen verbeteren

De Bouw Inspiratiedag is een initiatief van Koninklijke Bouwend Nederland (afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe) en Knooppunt Techniek. Het wordt mede georganiseerd door opleidingsbedrijven, onderwijs en lokale ondernemers. Joop Hazeleger, directeur Knooppunt Techniek: “Mooi om dit event te mogen organiseren. Deze activiteiten zorgen samen met Sterk Techniek Onderwijs en Techniekpact ervoor dat het onderwijs beter aansluit op de vragen van de toekomst en verbeteren het imago van technische beroepen, zodat er meer jongeren kiezen voor techniek. Zo werken we samen aan de toekomst van de Regio Foodvalley.”