22
apr

Studenten van het DigiLab ontzorgen zorginstelling met ICT-migratie

Onlangs koos zorginstelling DrieGasthuizenGroep voor Google Workspace. Voor alle 1.200 medewerkers is er een zogenaamde ‘cloud werkplek’ ingericht, zodat zij via elk wenselijk device altijd en overal hun werkomgeving bij de hand hebben. g-company begeleidde het traject, maar dit deden zij niet alleen. Tien 2e jaars ICT studenten van het Technova College stonden namens het DigiLab deze eerste migratie week klaar om vragen van medewerkers te beantwoorden. Enrico Pas, hoofd ICT DrieGasthuizenGroep: “Het was een mooie samenwerking en een prachtige win-winsituatie voor ons én de studenten.”

Samenwerking met het onderwijs

De zorgorganisatie is twee jaar bezig geweest met het traject. Tijdens het proces kwam Enrico op het idee om tijdens de migratie studenten in te zetten. Via een collega, oud-student van het Technova College, kwamen zij uit bij het DigiLab, een Digitale Werkplaats in regio Foodvalley. In een Digitale Werkplaats helpen studenten ondernemers met digitale vraagstukken. Het DigiLab zorgde ervoor dat er 10 studenten van het Technova College, vanuit 5 locaties van de DrieGasthuizenGroep, de zorgmedewerkers hielpen met ICT-vragen. Enrico: “De studenten gingen als ‘floorwalkers’ aan de slag en pakten de eerste vragen van medewerkers op. Zij zorgden ervoor dat wij de piekbelasting onder controle hielden. Dit gaf ons ruimte om complexere vraagstukken rondom de migratie direct op te pakken. Heel waardevol. Daarnaast is het voor de studenten een mooie kans om praktijkervaring op te doen.” Quinten Harrijvan, 2e jaars student ICT-beheer: “Ik kijk terug op een leuke en leerzame week. Fijn om praktisch aan de slag te gaan en mensen te helpen. Dit gaf veel voldoening. Vooraf gaf g-company een presentatie over Google Workspace en kregen we informatie over de migratie bij de DrieGasthuizenGroep. Zo wisten we welke vragen we konden verwachten en hoe we de medewerkers konden helpen. Ook heb ik veel geleerd over de mogelijkheden van Google.”

Richten op zorg dankzij gebruiksvriendelijke ICT-inrichting

Enrico: “Als zorgorganisatie stap je niet zomaar over op een ander bedrijfssysteem. Zo’n migratie vergt veel voorbereiding. Uiteindelijk hebben we voor Google gekozen. We werken nu volledig in de cloud.” Werken in de cloud biedt talloze voordelen. Een goed uitgeruste werkplek biedt meer dan alleen toegang tot het bedrijfsnetwerk. Ernst-Jan van Gils, Change manager van g-company: “Door middel van de optimale integratie van de Google cloud technologie kun je verzoeken van cliënten of collega’s veel sneller oppakken. Dat leidt tot kortere lijnen en een stuk meer efficiëntie. Op deze manier versterk je eenvoudig je dienstverlening en klanttevredenheid en kunnen de medewerkers zich richten op goede zorgverlening. Enrico “Ons zorgpersoneel werkt met chromebooks. Het ICT-onderhoud is voordelig en programma’s zijn gebruiksvriendelijk. Onze medewerkers moeten zich niet bezighouden met ICT-vraagstukken, maar zich kunnen richten op hun werk: ‘Goede zorg leveren voor onze cliënten’. Google biedt voor bedrijven veel innovatieve oplossingen. Met deze migratie zijn we op ICT-gebied klaar voor de toekomst.”

Nieuwsgierig naar het DigiLab?

Het DigiLab is een initiatief van: Knooppunt Techniek, Technova College, ROC A12, Rabobank Vallei en Rijn, ICT Campus, FOV Regio Foodvalley en Regio Foodvalley. Knooppunt Techniek verzorgt het programmamanagement van het DigiLab. Lees meer.

Foto (v.l.n.r.): Edwin, Jody, Danny, Max, Roberto en Quinten ICT-studenten voor woonzorgcentrum Heijendaal in Arnhem, een van de locaties van DrieGasthuizenGroep.