16
jun

Bouw Inspiratiedag regio Foodvalley

Op vrijdag 16 juni 2023 is het zo ver, dan vindt voor de achtste keer de Bouw Inspiratiedag plaats. Dit jaar is het parkeerterrein van het Technova College in Ede het werkveld voor leerlingen van groep 7 en 8, afkomstig van basisscholen uit de regio Foodvalley. Via verschillende activiteiten maken zij kennis met de wereld van bouw en techniek. Het event is inmiddels volgeboekt, basisscholen kunnen zich niet meer aanmelden. Maar niet getreurd, de volgende dag op zaterdag 17 juni vindt de Techniekdag, speciaal voor jongeren van 8 tot 14 jaar, plaats op dezelfde locatie. Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig.

Kennismaken met sector en inzicht beroepen

Verspreid over het terrein, zowel binnen als buiten, worden verschillende doe-locaties ingericht en staan experts klaar om de kinderen iets te vertellen over de activiteiten binnen de sector. De kinderen volgen die dag verschillende workshops op het gebied van ontwerpen, bouwen en maken. Esther van den Ham, lerares groep 8 van basisschool De Wegwijzer uit Lunteren, bezocht in Wekerom voor het eerst met haar klas de Bouw Inspiratie Dag. Esther: “Geweldig om zeker ‘de doeners’ uit mijn klas hier te zien stralen. Het helpt leerlingen ook om een beeld te krijgen van beroepen. Tijdens het volgen van de activiteiten stellen ze vragen om erachter te komen wat ze nodig hebben, om een bepaald beroep te kunnen beoefenen. Je kunt het voor de klas vertellen, maar hier vallen de puzzelstukjes in elkaar.”

Zelf laten ervaren wat voor mooie dingen je kunt maken

Frank Pieters, corporate recruiter bij ITN Installatietechniek in Ede: “Er is nog steeds een groot tekort aan technisch personeel. Hier moet verandering in komen. Wij willen hier graag een bijdrage aan leveren. Met de Bouw Inspiratiedag, laten we de kinderen zelf ervaren wat voor mooie dingen je kunt maken als je in deze sector werkt. Het geeft ze een beeld van de verschillende beroepen in deze sector. Heel waardevol én belangrijk, zeker voor de toekomst van onze sector!”

Imago van technische beroepen verbeteren

De Bouw Inspiratiedag is een initiatief van Koninklijke Bouwend Nederland (afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe) en Knooppunt Techniek. Het wordt mede georganiseerd door opleidingsbedrijven, onderwijs en lokale ondernemers. Joop Hazeleger, directeur Knooppunt Techniek: ” Mooi om dit event te mogen organiseren. Deze activiteiten zorgen samen met Sterk Techniek Onderwijs en Techniekpact ervoor dat het onderwijs beter aansluit op de vragen van de toekomst en verbeteren het imago van technische beroepen, zodat er meer jongeren kiezen voor techniek. Zo werken we samen aan de toekomst van de Regio Foodvalley.”

Meer informatie?

Knooppunt Techniek verzorgt de organisatie van deze dag. Wil je meer informatie over de Bouw Inspiratiedag? Neem dan contact op met Cora van Wijngaarden, Projectcoördinator van Knooppunt Techniek via c.vanwijngaarden@knooppunttechniek.nl.