19
jun

Technova College doet mee met landelijk mbo finale SLIMCirculair

Het studententeam Moveable Student van de Bouwkunde opleiding van het Technova College heeft een aantal maanden fulltime gewerkt aan de challenge SLIMCirculair. De Meeuw uit
Oirschot gaf de opdracht om 100 (tijdelijke) studentenwoningen te ontwerpen voor Idealis in Wageningen. De uitgangspunten van dit project zijn gebaseerd op de klimaatdoelen die het kabinet heeft bepaald.

De uitdaging
Moveable Student ging de uitdaging aan om een project te ontwikkelen waarbij gekeken is naar COreductie. Dit kan gerealiseerd worden door het toepassen van bio-based materialen, een goede isolatie in combinatie met nieuwe innovatieve installatie oplossingen om een energie opwekkend geheel te creëren. In SLIMCirculair is nagedacht over een ontwerp waarin weerextremen geen bedreiging zullen vormen.  Het resultaat mag er zijn. De opdrachtgever van Idealis, dhr. Nico Stunnenberg, was positief verrast over de resultaten bij een tussentijdse presentatie. Dit plan heeft alles in zich om ook daadwerkelijk te realiseren.

Onderwijs en bedrijfsleven versterken elkaar
Door deze manier van samenwerken komt het bedrijfsleven dichter bij het onderwijs en visa versa. De studenten hebben veel excursies en workshops zelf geregeld. Verschillende bedrijven hebben enthousiast meegedacht en meegedaan. Eén van de initiatieven was de presentatie van het project aan de New Builders. Deze organisatie zet zich in voor een duurzamere manier van bouwen en denken. Deze samenwerking heeft veel gebracht aan wederzijds enthousiasme en kennisdeling. Knooppunt Techniek heeft als spin in het web veel mogelijk gemaakt.
Voor de marketing van het project werd het teams van  het Technova College ondersteund door mbo’ers van het Dulon College. DIt project bewijst dat onderwijs meer is dan lessen volgen.

Finale
Vrijdag 14 juni 2019 was de grote finale bij ROC Midden Nederland in Amersfoort. Ieder team kon in vier minuten hun project pitchen. Verschillende invalshoeken, verschillende opdrachten, maar overal de drive en het enthousiasme om te gaan voor circulariteit. Juryvoorzitter Koornstra: “Jullie geven ons hoop en tonen dat we elkaar nodig hebben om circulair te gaan bouwen.”
Helaas viel de groep bouwkunde studenten van Technova College niet in de prijzen.