08
apr

Team 1 van het Johannes Fontanus College wint FIRST® LEGO® League regiofinale Foodvalley

Op vrijdag 8 april vond de FIRST® LEGO® League (FLL®) regiofinale Foodvalley plaats in het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery in Ede. De FLL® is een internationale LEGO® wedstrijd waarbij innovatie en robotica centraal staan. De teams bestaan uit kinderen in de leeftijd van 9 t/m 15 jaar. De organisatie lag in handen van Knooppunt Techniek. In totaal streden vier teams om een felbegeerde plaats in de Benelux finale. Uiteindelijk ging team 1 van het Johannes Fontanus College uit Barneveld trots met de FLL® beker naar huis. Zij staan op zaterdag 21 mei in de Benelux Finale in RDM Rotterdam.

Over de FIRST LEGO League

De afgelopen maanden zijn de leerlingen op school druk bezig geweest met de voorbereidingen van de FLL®. Samen gingen zij aan de slag met het ontwerpen, programmeren en bouwen van een volledig autonome robot. De wedstrijd, met dit jaar ‘vervoer’ als thema, bestaat uit twee onderdelen. De deelnemers verplaatsen op de speciale wedstrijdtafel goederen met hun LEGO® robot. Op de wedstrijdtafel wordt een opdrachtenparcours uitgezet waar de wereld van logistiek is verbeeld door een speelveld met verschillende LEGO® modellen. Van een brug die gesloten moet worden tot het laden van een transportvliegtuig. Tot slot onderzochten ze een maatschappelijk thema en presenteerden ze hun bevindingen voor een jury.

Kennismaken met robotica

Zowel voor de deelnemers, docenten als de organisatie was het weer een feestje dat de FLL® dit jaar weer fysiek plaats kon vinden. Cora van Wijngaarden, projectcoördinator van Knooppunt Techniek: “De FLL® geeft een mooi inkijkje in de wereld van logistiek en fantastisch om te zien hoe de leerlingen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met programmeren. Ik kijk er elk jaar naar uit om dit event te organiseren. Fijn dat het nu weer kan!” Ook de deelnemers genoten zichtbaar van deze wedstrijd. Yoram Ensing, lid van het winnende team: “Ik heb altijd al LEGO® robots willen programmeren. Later wil ik bij Defensie werken. Het zou leuk zijn als ik daar ook iets met robotica kan gaan doen.”

Doet jouw klas ook mee?

Interesse om de volgende editie ook deel te nemen met jouw klas of BSO? Of heb je vragen over dit initiatief? Neem contact op met Cora van Wijngaarden via info@knooppunttechniek.nl of bel (06) 20 70 29 22.