25
feb

Studenten bedenken tijdens Hackathon oplossingen voor de wereld van morgen

De studio in het Technova College in Ede was vrijdag 25 februari hét podium voor de Hackathon ‘Een gezonde duurzame wereld’. Maar liefst 90 mbo- en hbo-studenten uit de Regio Foodvalley werkten in gemixte teams, onder leiding van docenten en experts uit het bedrijfsleven, aan verschillende IT-vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. De organisatie van deze Hackathon lag in handen van Knooppunt Techniek. De Hackathon is onderdeel van de Digital Days, een initiatief waarin IT-bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheid samen optrekken. Elk team presenteerde hun oplossing aan de jury. Team 2 ging naar huis met de Digital Days Hackathon Trophy 2022. Zij bedachten als oplossing een innovatieve app, welke gekoppeld is aan diverse meet- en fotosensoren, waarmee op drie niveaus de behoefte, groei en ontwikkeling van de kruiden nauwkeurig gemonitord en bijgestuurd kan worden om het ideale teelmoment te bepalen en verspilling tegen te gaan.

Hoe halen we ons eten dichterbij?

De deelnemers werkten die dag aan IT-vraagstukken over korte lokale voedstelketens van Farmvent, een lokale startup gespecialiseerd in vertical farming. Hoe halen we ons eten dichterbij? Nu heeft een maaltijd soms 30 duizend kilometer afgelegd voor er een hap van wordt genomen. Denk aan rijst uit Thailand of wijn uit Chili. Korte ketens maken verduurzaming van de landbouw beter mogelijk, omdat kringlopen eenvoudiger lokaal dan internationaal zijn te sluiten. Tijdens de Hackathon bedachten de studenten oplossingen voor apps voor de virtuele robotboerderij ‘Vertical farm’, een mobiele vitrinekast met kruidenplanten. Zo onderzochten zij hoe het groeiproces van de planten met behulp van een app gemonitord kan worden. En hoe je via een app kan bepalen wanneer de planten gepoot en geoogst kunnen worden. Ook bedachten de deelnemers oplossingen voor een trainingstool, zodat gebruikers leren hoe de ‘Vertical farm’ gebruikt moet worden.

Over de Digital Days en partners

Digital Days is hét IT & New tech event voor jongeren in de Regio Foodvalley. Het event bestaat uit drie onderdelen; Tech Day, Hackathon en Game Battle. Info Support is hoofdsponsor van dit event. De Digital Days, met als founding partner ICT Valley, is een initiatief waarin IT-bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheid samen optrekken. Voor de Hackathon bracht het DigiLab verschillende partijen met elkaar in verbinding en ontwikkelden ze samen met Farmvent mooie en uitdagende opdrachten voor de deelnemende studenten. De organisatie van de Hackathon ligt in handen van Knooppunt Techniek en ICT Campus en ICT Valley zijn partner van dit initiatief. De deelnemende studenten volgen een mbo- of hbo-opleiding ICT of Toegepaste Biologie aan het Technova College, Aeres, CHE of de HU. Tea Stojanovic, IT Consultant bij Info Support: “Als coach tijdens deze Hackathon is het altijd een plezier om met jongere mensen te werken, alle creatieve en innovatieve ideeën te horen die ze bedenken tijdens het samenwerken. De Hackathon is een mooi initiatief van Digital Days en alle samenwerkende partijen, dat ik hoop dat dit nog vele jaren zal doorgaan”.

Vervolg tijdens Bootcamp DigiLab 2022

Van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 maart bouwen studenten tijdens de Bootcamp DigiLab 2022 verder aan de resultaten van de Hackathon. De deelnemende studenten zetten de resultaten om naar praktische businessplannen en marketingstrategieën.