09
nov

STO in beeld | Pro- en mavo-leerlingen volgen op Het Streek College samen technieklessen en ronden profielmodules af

Het Streek College in Ede startte dit jaar met een nieuw onderwijsconcept. Pro- en mavo-leerlingen volgen in duo’s technieklessen en ronden profielmodules af. Het onderwijsconcept wordt vraaggericht aangeboden en is niet verplicht. Kristian van der Bij, docent PIE en projectleider STO: “Tot nu toe zijn we heel tevreden over deze nieuwe aanpak. Het is een mooie win-winsituatie voor veel partijen.”

Voordelen nieuw onderwijsconcept en rol STO

De behoefte is ontstaan vanuit leerlingen, samenwerkingspartners en het bedrijfsleven. De vraag naar technisch geschoold personeel blijft toenemen. Het helpt wanneer pro-leerlingen tijdens hun opleiding al certificaten op vmbo-niveau behalen. Ondernemers halen beter geschoolde medewerkers in huis en het vergroot de baankans en ontwikkelingsmogelijkheden van jongeren. Daarnaast heeft het lerarentekort ook invloed op de ontwikkeling van dit nieuwe concept. Kristian: “Door deze leerlingen samen les te geven, kunnen we onze lessen efficiënt inrichten en de uren van onze instructeurs optimaal inzetten.” STO-gelden zijn ingezet om dit onderwijsconcept te ontwikkelen. Momenteel volgen de eerste pro-leerlingen dit unieke traject. “Als een pro-leerling weet dat hij of zij elektromonteur wil worden, dan is dit een mooie kans om certificaten te behalen op dit vakgebied. Daarnaast leert een mavo-leerling coachingsvaardigheden aan tijdens deze samenwerkingsvorm. Net als in het echte werkveld waar een 1e monteur een 2e monteur elektrotechniek begeleidt. Hoe mooi is dat?, aldus Kristian.”

Docenten en leerlingen zijn enthousiast

Pro-leerling Henk neemt deel het nieuwe onderwijsconcept: “Naast mijn opleiding loop ik stage bij een elektrobedrijf. Daar werken ik samen met collega’s aan projecten. Het is leuk om dat ook op school samen met andere leerlingen te doen. We leren van elkaar handige dingen.” Henk is heel blij dat mag werken aan het behalen van een certificaat. Henk: “Ik vind het erg leuk. Ik heb nog nooit theorieles gehad over elektrotechniek. Nu krijg ik deze lessen wel op de PIE-afdeling. Ik haalde onlangs een 7,6 en daar ben ik heel blij mee!” Ook instructeur Jan Dirk Riemens is heel tevreden over het nieuwe concept: “Pro-leerlingen zijn echte doeners, zij beginnen graag direct aan een opdracht. Terwijl een mavo-leerling eerst rustig de theorie en opdracht bestudeert. Door deze combinatie te maken, haal je het beste uit twee werelden. Hierin zie je dus een duidelijk verschil, maar juist zo’n verschil is heel leerzaam voor beide leerlingen!”

Over Het Streek College

Het Streek College in Ede is een school voor pro, vmbo en mavo. Een kleinschalige en gezellige school waar theorie gecombineerd wordt met de praktijk, zodat de leerlingen goed begrijpen wat ze aan het leren zijn. Aan het eind van het tweede leerjaar kunnen BB- en KB-leerlingen op deze school kiezen uit de vier profielen: PIE, BWI, D&P en Z&W. GL-leerlingen kiezen uit de profielen D&P of PIE. De school beschikt over een mooie moderne techniekvleugel.

Inspelen op vragen van de toekomst

Kristian: “We vinden het belangrijk dat onze technieklessen aansluiten op de vragen van de toekomst. Ook kijkend naar de ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie. Zo is onze PIE-ruimte ingericht met een nieuwe cv-ketel en een warmtepomp van Remeha. Ook werken we met zonnepanelen. Belangrijk is dat leerlingen leren werken met deze nieuwste technieken en apparatuur. Op Het Streek College leren de leerlingen door te doen. We steken graag samen onze handen uit de mouwen!”

Wil je meer weten over dit nieuwe onderwijsconcept? Neem dan contact op met Kristian van der Bij via kbi@hetstreek.nl of bel 0318-477100