12
nov

Level up, Power down

‘Er ging een wereld voor mij open’

 

‘Ik had wel eens van duurzaamheid gehoord maar dat er zoveel bij om de hoek komt kijken, daar had ik geen idee van.’ Zomaar een reactie van een student die op donderdag 18 oktober j.l. bij de afsluiting van de bootcamp Level up Power down aanwezig was. ‘Er ging een wereld voor mij open’

Tijdens deze bootcamp, georganiseerd door Knooppunt Techniek in samenwerking met het Technova College, werkten de studenten in multidisciplinaire groepen aan de opdracht om alternatieven te bedenken voor het aardgasvrij maken van een wijk. De gemeente Ede bekeek 12 presentaties en gaf op de bewuste donderdag feedback. Drie presentaties bleken op te vallen qua originaliteit, technische oplossingen en/of haalbaarheid.

  • Een groep studenten heeft een totaalpakket aan oplossingen bedacht voor het aardgasvrij maken van een wijk: leidingwaterturbines, diverse isolatietechnieken, groene daken en zonnecollectoren en het toepassen van waterstoftechnieken.
  • Een andere groep heeft zich gefocust op een zelfbedachte machine waarmee opgehaald bladafval verwerkt kan worden tot blokken brandstof voor de bio-centrale.
  • De derde groep studenten heeft een idee voor een app ontwikkeld waarmee de wijkbewoners heel gericht hun verbruik bij kunnen houden en te koppelen aan een monitoringssysteem waardoor de gebruikers tips en informatie krijgen.

Voor een groot aantal studenten was het werken in multidisciplinaire teams nieuw en het onderwerp behoorlijk onbekend. Daarom is de opmerking ‘Er ging een wereld voor mij open’ niet verwonderlijk. Terugkijkend komen de organisatoren tot de conclusie dat een bootcamp zoals deze het onderwijs en innovatie dichter bij elkaar brengt.