28
nov

ICT Campus en de Verbindingsdienst Landmacht organiseren Creaton ‘Het bericht moet door’ voor ICT-studenten van het Technova College

Van 5 tot en met 7 december organiseert ICT Campus, samen met de Verbindingsdienst van de Landmacht en een aantal regionale ICT-bedrijven, een Creaton voor studenten van het Technova College. Het thema van de Creaton is: ‘Het bericht moet door’. Tijdens deze Creaton werken militairen samen met zo’n veertig ICT-studenten op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe, aan een praktijkopdracht. Daarnaast volgen de deelnemers gedurende deze dagen, verschillende masterclasses van ICT-experts uit het bedrijfsleven. De organisatie ligt in handen van Knooppunt Techniek.

Communiceren tijdens een noodsituatie

Door klimaatverandering hebben we wereldwijd steeds vaker te maken met overstromingen. Communicatie tijdens zo’n noodsituatie is van levensbelang. In noodsituaties werkt de Verbindingsdienst van de Landmacht samen met civiele partijen en de veiligheidsregio’s. De studenten werken tijdens de Creaton aan een opdracht, een ‘zelf bedachte’ case over een overstroming in de Betuwe. Tijdens deze overstroming is er sprake van grootschalige uitval van nutsvoorzieningen, waaronder mobiele communicatie en toegang tot internet. Mensen, veiligheidsregio’s en hulpdiensten zijn onbereikbaar. Het is de taak van de studenten om te onderzoeken hoe de communicatie met behulp van de huidige middelen tussen niet-militaire partijen en hulpdiensten verbeterd kan worden en wat hiervoor nodig is. Daarnaast onderzoeken de studenten nieuwe technologische oplossingen en geven zij aanbevelingen voor het verbeteren van procedures en apparatuur voor tijdens zo’n inzet.

Voorstelling van werkomgeving en functies

Kolonel Collin van Loon, commandant C2OstCo: “Wij kijken ernaar uit om samen met de studenten en het bedrijfsleven te werken aan deze praktijkopdracht. Ook zijn we benieuwd hoe de studenten meedenken over hoe wij onze apparatuur kunnen inzetten om de communicatie te verbeteren en welke aanbevelingen zij geven om deze verder te ontwikkelen. Daarnaast is het voor studenten een mooie kans om kennis te maken met een unieke organisatie als Defensie in het algemeen en het C2OstCo in het bijzonder.” Timo, 2e jaars student expert IT Systems and Devices op het Technova College: “Ik kijk uit naar deze Creaton. Door mee te doen krijg ik de gelegenheid om te onderzoeken of zo’n werkomgeving bij mij past. Ook ben ik benieuwd welke functies er zijn.”