03
feb

Studenten werken tijdens Hackathon aan oplossingen voor een gezonde duurzame wereld

Op vrijdag 18 februari gaat de Hackathon van start. De Hackathon is onderdeel van de Digital Days, een initiatief waarin IT-bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheid samen optrekken. Aan de Hackathon doen maar liefst 90 mbo- en hbo-studenten uit de Regio Foodvalley mee. De Hackathon wordt gehost vanuit het Technova College. De deelnemers buigen zich in teams op verschillende locaties, onder leiding van docenten en experts uit het bedrijfsleven, over drie IT-vraagstukken rondom het thema ‘Een gezonde duurzame wereld’. De vraagstukken zijn afkomstig vanuit het lokale bedrijfsleven. De studenten analyseren data en bedenken samen innovatieve oplossingen. Elk team pitcht hun oplossing aan de jury. Het winnende team gaat naar huis met de Digital Days ‘Hackathon Trophy 2022’. De organisatie van de Hackathon ligt in handen van Knooppunt Techniek.

Hoe halen we ons eten dichterbij?

Hoe zorgen we er samen voor dat wij met z’n allen gezond en duurzaam leven? Hier is onder andere kennis, bewustwording en innovatie voor nodig. Innovatievraagstukken vragen om data-analyse en creatieve oplossingen. Tijdens de Hackathon gaan de studenten met vragen over korte lokale voedselketens aan de slag. Hoe halen we ons eten dichterbij? En kunnen we hiervoor vertical farming inzetten? Nu heeft een maaltijd soms 30 duizend kilometer afgelegd voor er een hap van wordt genomen. Denk aan rijst uit Thailand. Korte ketens maken verduurzaming van de landbouw beter mogelijk, omdat kringlopen eenvoudiger lokaal dan internationaal zijn te sluiten. De studenten analyseren data en bedenken samen innovatieve oplossingen en prototypes, zoals bijvoorbeeld een app of een website. De plannen worden aan het eind van de dag gepitcht voor een jury die bestaat uit vertegenwoordigers van het onderwijs, bedrijfsleven en overheid.

Over de Digital Days en partners

Digital Days is hét IT & New tech event voor jongeren in de Regio Foodvalley. Het event bestaat uit drie onderdelen; Tech Day, Hackathon en Game Battle. Info Support is hoofdsponsor van dit event. De Digital Days, met als founding partner ICT Valley, is een initiatief waarin IT-bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheid samen optrekken. Voor de Hackathon bracht het DigiLab verschillende partijen met elkaar in verbinding en ontwikkelden ze samen met Farmvent mooie en uitdagende opdrachten voor de deelnemende studenten. De organisatie van de Hackathon ligt in handen van Knooppunt Techniek en ICT Campus en ICT Valley zijn partner van dit initiatief. De deelnemende studenten volgen een mbo- of hbo-opleiding ICT of Toegepaste Biologie aan het Technova College, Aeres, CHE of de HU. Samen met alle partners zorgen we ervoor dat het onderwijs aan blijft sluiten op vragen van de toekomst en stimuleren we dat er meer jongeren kiezen voor een ICT-opleiding.

Vervolg tijdens Bootcamp DigiLab 2022

Van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 maart bouwen studenten tijdens de Bootcamp DigiLab 2022 verder aan de resultaten van de Hackathon. De deelnemende studenten zetten de resultaten om naar praktische businessplannen en marketingstrategieën. Neem voor meer informatie over de Hackathon of over de Bootcamp DigiLab 2022 contact op met Herman Julsing, Projectleider ICT Campus ‘ICT-talent voor Regio Foodvalley’ via (06) 53 32 79 78.