29
jun

Future Technology-bedrijven succesvol aan elkaar geknoopt

Herman Julsing van Knooppunt Techniek koppelde de Future Technology-bedrijven Baulds en IoT Solutions Partner via de HAN aan elkaar. Er is een mooie samenwerking tussen de ondernemers ontstaan. De HAN onderzoekt nu deze samenwerking. Met de uitkomsten van het onderzoek ontwikkelt de HAN een toolkit voor ondernemers met praktische handvatten om samenwerking met mede-ondernemers te stimuleren op het gebied van innovatie. Een mooi voorbeeld van een succesvolle koppeling, waarin bedrijven en onderwijs elkaar helpen en versterken en (snellere) innovatie mogelijk maken.

Bedrijven helpen met innoveren

IoT Solutions Partner en Baulds hebben dezelfde passie: het ontwikkelen van Future Technologie-oplossingen. Ze maken producten en diensten ‘slimmer’, zodat organisaties bedrijfsprocessen efficiënter en goedkoper kunnen maken en onderscheidend blijven. Ludo Zwaan, directeur van Baulds: “Ik was op zoek naar studenten die een marktonderzoek voor Baulds konden uitvoeren. Herman Julsing bracht mij in contact met de HAN.” Arjen van Weert, docent onderzoeker bij de HAN: “Als we voor een opleiding een praktijkopdracht vanuit het bedrijfsleven krijgen, zoeken we altijd naar andere bedrijven waarbij we deze opdracht ook uit kunnen voeren. Dit om het leervermogen bij studenten te stimuleren, praktijkkennis te vergroten en uitkomsten te vergelijken. Vanuit de HAN waren er al goede contacten met IoT Solutions Partner. We zagen een match met Baulds en brachten de ondernemers met elkaar in contact.” Hieruit is een mooie samenwerking ontstaan. Zo voert een groep studenten het marktonderzoek voor Baulds uit. Daarnaast volgt onderzoeker Arjen, samen met collega’s en een student van de HAN, de samenwerking tussen Baulds en IoT Solutions Partner nauw, voor de toolkit rondom samenwerken die zij aan het ontwikkelen zijn.

(v.l.n.r. Ludo Zwaan, directeur Baulds, Anita Hoenderken directeur IoT Solutions Partner, en Arjen van Weert, docent onderzoeker HAN)

Onderwijs ontwikkelt toolkit voor ondernemers

Arjen: “De uitkomsten van het onderzoek gebruiken we om te kijken hoe we de samenwerking op het gebied van innovatie tussen ondernemers onderling kunnen stimuleren en optimaliseren. Wat moeten ze nog op welk gebied voor elkaar krijgen om succesvol samen te kunnen werken met andere bedrijven? Bijvoorbeeld op het gebied van financiering of wet en regelgeving? En wat hebben ze hiervoor nodig? Deze informatie verwerken we in een toolkit, die ondernemers kunnen gebruiken in hun samenwerking met andere ondernemers. Waardevolle informatie. Mooi om op deze manier als onderwijsinstelling een bijdrage te mogen leveren aan het bedrijfsleven.” Anita Hoenderken, directeur van IoT Solutions: “IoT Solutions Partner heeft veel ervaring in het ontwikkelen van dashboards en Baulds heeft onder andere veel ervaring in hardware-ontwikkeling. In de toekomst maken we gebruik van elkaars expertises, om zo complete oplossingen voor onze klanten aan te bieden.” Ludo: “Ik geloof in de kracht van samenwerken, zeker als mkb’er. Met ondernemers en vooral met studenten. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder. We willen elkaar gaan aanvullen met onze kennis en producten en van elkaar leren. Onmisbaar in deze tijd.”

Technologie vraagt om kruisbestuiving

Bij IoT Solutions Partner en Baulds werken ze al jaren met studenten. Ludo: “Het is mooi om met jonge mensen samen te werken. Ze zijn enthousiast, leergierig, niet vooringenomen en creatief. Ze houden mij scherp en fris.” Anita: “We nemen jonge mensen graag mee in nieuwe technologieën. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Het is belangrijk dat het onderwijs in alle lagen goed aangesloten blijft. Het is daarom goed om studenten te betrekken in je onderneming. Ook is het belangrijk dat je als ondernemer scherp blijft. Blijf je omgeving onderzoeken, volg seminars en blijf je onderscheiden. Studenten kunnen je helpen met onderzoek, stellen vragen en hebben goede ideeën waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Tenslotte: technologie vraagt om kruisbestuiving, zeker in deze tijd. Zoek elkaar op!”

Ga op avontuur en geef het een kans

Herman Julsing, projectleider bij Knooppunt Techniek en werkzaam voor ICT Campus Regio Foodvalley: “In mijn rol heb ik veel contacten met het bedrijfsleven en het onderwijs. Inmiddels weten ze mij ook te vinden. Ik krijg regelmatig vraagstukken vanuit het onderwijs en het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld een ondernemer die een onderzoek wil laten uit voeren door studenten, maar ook een docent die op zoek is naar passende praktijkopdrachten. Ik kijk waar een match is en koppel de bedrijven met de juiste onderwijsinstelling waar ik kan. Vooraf weet je niet altijd of de samenwerking slaagt. Mijn advies: Ga op avontuur en geef het een kans.”