16
okt

Coding Lights: ICT-integratie in het basisonderwijs

Circa 450 basisscholieren leren lichtpatronen coderen met 800 lampjes

 

Gisteren ontvingen 22 basisschoolleraren een codeercertificaat, waarmee zij het ICT Campus-project Coding Lights aftrapten. Hierin gaan maar liefst 450 groep 7 en 8 basisscholieren van 9 basisscholen in Veenendaal spelenderwijs aan de slag met coderen. Gemeente Veenendaal hecht belang aan de integratie van ICT in het basisonderwijs, zodat kinderen al van jongs af aan geïnteresseerd raken in ICT. In dit kader is in 2017 geld beschikbaar gesteld.

In vijf lessen leren groep 7 en 8 scholieren van CBS de Burcht, De Bron, De Grondtoon, De Vuurvlinder, Het Baken, Johannes Calvijnschool, Juliana van Stolbergschool, School Alex en Wereldkidz Mozaïek Petenbos lichtpatronen te programmeren met 800 lampjes. De leerkrachten van deze scholen zijn in drie masterclasses getraind om hun eigen leerlingen spelenderwijs te kunnen leren coderen. Alle door de klassen gecodeerde lichtpatronen zijn op 12 december te zien op een vier bij tweeënhalf meter groot scherm op de Markt, in het centrum van Veenendaal.

Klaar voor de toekomst

Gemeente Veenendaal wil de integratie van ICT in het onderwijs graag stimuleren en ondersteunen en heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld. Sinds 2017 zijn meerdere initiatieven met financiële ondersteuning vanuit het fonds en van de scholen opgestart, waaronder nu ook Coding Lights. Wethouder Marco Verloop: “We vinden het belangrijk dat kinderen van jongs af aan spelenderwijs te maken krijgen met ICT en zich daardoor op jonge leeftijd al voor het vakgebied kunnen interesseren. Met behulp van het ICT-onderwijsfonds en projecten als Coding Lights is het voor basisscholen mogelijk ICT duurzaam te integreren in hun lesprogramma. Ik ben trots dat zoveel basisscholen enthousiast zijn en met maar liefst 21 klassen met totaal zo’n 450 kinderen aan dit project meedoen. Ik kijk uit naar alle door de klassen geprogrammeerde lichtpatronen op 12 december.”

ICT Campus

De focus op integratie van ICT in het onderwijs komt voort uit ICT Campus. Dit is een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven dat voor een extra impuls aan kennisuitwisseling en –ontwikkeling op het gebied van ICT zorgt. Naast integratie van ICT in het basis- en voortgezet onderwijs werken partners aan het vergroten van de ICT-werkgelegenheid in Veenendaal en omgeving, is er aandacht voor een betere aansluiting van ICT-onderwijs op de arbeidsmarkt, krijgen jonge ICT-bedrijven en -starters intensieve begeleiding en stimuleren en ontwikkelen zij innovaties op het gebied van Food, Health en Tech.