28
sep

600 leerlingen maken tijdens Bouw Inspiratie Dag in Wekerom kennis met bouw en techniek

Op vrijdag 24 september vond voor de zesde keer de Bouw Inspiratie Dag plaats. Dit jaar was bedrijventerrein Het Laar in Wekerom het werkveld voor zo’n 600 leerlingen van groep 7 en 8, afkomstig van basisscholen uit Regio Foodvalley. Via verschillende activiteiten maakten zij kennis met de wereld van bouw en techniek. De burgemeester van Ede, Mr. L.J. (René) Verhulst gaf voor de ogen van de kinderen, hun docenten en ondernemers het startsein voor dit initiatief door op ‘de kop van jut’ te slaan.

Kennismaken met sector en inzicht beroepen

Verspreid over het bedrijventerrein, zowel binnen als buiten, waren verschillende doe-locaties ingericht en stonden experts klaar om de kinderen iets te vertellen over de activiteiten. De kinderen volgden die dag verschillende workshops op het gebied van ontwerpen, bouwen en maken. Zo maakten zij o.a. een houten windlicht, bouwden een brug, metselden een muur, bestuurden een graafmachine en maakten kennis met een landmeter. Esther, lerares groep 8 van basisschool De Wegwijzer uit Lunteren: “Het is voor mij de eerste keer dat we met onze school deelnemen. Geweldig om zeker ‘de doeners’ uit mijn klas hier te zien stralen. Het helpt leerlingen ook om een beeld te krijgen van beroepen. Tijdens het volgen van de activiteiten stellen ze vragen om erachter te komen wat ze nodig hebben, om een bepaald beroep te kunnen beoefenen. Je kunt het voor de klas vertellen, maar hier vallen de puzzelstukjes in elkaar. Volgend jaar gaan we zeker weer!”

Zelf ervaren wat voor mooie dingen je kunt maken

Alle kinderen genoten zichtbaar van alle activiteiten en presentaties. Tess, leerling groep 7 van de Willem van Oranjeschool uit Barneveld: “Ik heb vandaag veel gemaakt én geleerd. Zo weet ik nu dat een groen dak met plantjes erg duurzaam is. Het is een deken in de winter en zomers lekker koel. Een slim dak.” Ook de deelnemende ondernemers zijn erg te spreken over het initiatief. Elroy Lagerweij van Duits Bouwmaterialen B.V.: “Het is goed om de kinderen te laten zien én ervaren wat de bouw te bieden heeft. Succeservaringen openen de ogen van de kinderen en laten een positief gevoel achter. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van het imago van de beroepen in deze sector.” Lisette Advokaat van Weijman Vastgoedonderhoud: “Er is nog steeds een groot tekort aan technisch personeel. Hier moet verandering in komen. Wij willen hier graag een bijdrage aan leveren. Door mee te doen aan de Bouw Inspiratie Dag, laten we de kinderen zelf ervaren wat voor mooie dingen je kunt maken als je in deze sector werkt. Het geeft ze een beeld van de verschillende beroepen in deze sector. Heel waardevol én belangrijk, zeker voor de toekomst van onze sector!”

Imago van technische beroepen verbeteren

De Bouw Inspiratie Dag is een initiatief van Koninklijke Bouwend Nederland (afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe) en Knooppunt Techniek. Het wordt mede georganiseerd door opleidingsbedrijven, onderwijs en lokale ondernemers. Joop Hazeleger, directeur Knooppunt Techniek: “We kijken terug op een succesvolle dag. Mooi om dit event te mogen organiseren. Deze activiteiten zorgen samen met Sterk Techniek Onderwijs en Techniekpact ervoor dat het onderwijs beter aansluit op de vragen van de toekomst en verbeteren het imago van technische beroepen, zodat er meer jongeren kiezen voor techniek. Zo werken we samen aan de toekomst van Regio Foodvalley!”

Video Bouw Inspiratie Dag (XON)