23
jan

Kenniscampus Energietransitie Experience

 

Scholengemeenschap Het Streek in Ede gaat scholieren les geven in energietransitie en duurzame vernieuwing. De Kenniscampus Energietransitie Experience wil scholieren bewust maken van de waarde van schone energie. Ook wil de Kenniscampus interesse kweken bij scholieren om in deze sector te gaan werken. Knooppunt Techniek speelt een rol in het verbinden van onderwijs en ondernemers.  De provincie steunt het project met een bijdrage van €200.000.

Onderwijs en ondernemers

De overgang van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen gaat steeds sneller. De grote technologische stappen in zonnepanelen, windenergie en biomassa gaan samen met een groeiend besef dat de energietransitie nodig, belangrijk én haalbaar is. Met de Kenniscampus Energietransitie Experience slaan onderwijs en ondernemers in Ede de handen in elkaar. Om zo de kansen die de energietransitie scholieren biedt te benutten.

Van basis- tot hoger onderwijs

De Kenniscampus maakt energietransitie zichtbaar voor jongeren in de regio, van het basis- tot het hoger onderwijs. De lessen vinden plaats bij energiebedrijf MPD Groene Energie in Ede en bij projecten, zoals het verwarmde fietspad en bio-energie installatie(s). De Kenniscampus gaat in het voorjaar van 2019 van start. In 3 jaar tijd moeten meer dan 100 klassen de Energietransitie Experience hebben meegemaakt en lessen hebben gevolgd. Daarnaast geeft de Kenniscampus 20 docenten les over de nieuwste ontwikkelingen rond energietransitie.

Vakmensen van de toekomst

Provincie Gelderland wil in 2050 energieneutraal zijn. Er dreigt een tekort aan technisch personeel te ontstaan, waardoor de klimaatdoelen in gevaar komen. Door scholieren bewust te maken van de noodzaak van energietransitie hoopt de scholengemeenschap dat meer jongeren kiezen voor een baan in de energiesector.