Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Uitreiking Pro-Motor award 2017

22 maart 2017 - auteur:

Vijf innovatieve projecten van bedrijven en studenten uit het mbo en hbo strijden op donderdag 23 maart aanstaande om de Pro-Motor award 2017. Deze prijs beloont projecten die de kloof tussen technisch onderwijs en de arbeidsmarkt overbruggen en jongeren en bedrijven laat samenwerken en leren. De prijs wordt uitgereikt door topman Ab van der Touw, voorzitter van RvB van Siemens Nederland en voorzitter van de jury.
De uitreiking vindt plaats op donderdag 23 maart aanstaande van 18.00 – 20.00 uur in de Jeansschool in Amsterdam. U bent van harte welkom na uw aanmelding via sabrina.debats@wijzijnkatapult.nl

ProMotor Award 2017

De Pro-Motor award is de prijs die prijs die één keer per jaar wordt uitgereikt aan een ambitieus idee om zo kwaliteit te belonen en innovatie te stimuleren bij de Centra – samenwerkingen van beroepsonderwijs en bedrijven – van Katapult. De vijf genomineerden voor de Pro-motor Award 2017 zijn:

1) Aquabots – Rotterdam

Aquabots zijn innovatieve ‘drones’ voor onder en op het water die meet- en inspectietaken verrichten voor de maritieme sector. Complexe systemen, immers gaan elekronica en water niet zo goed samen. In het RDM Centre of Expertise werken bedrijfsleven, onderzoekers, engineers en tientallen studenten samen aan onderzoek, ontwikkeling, ontwerp en innovatieve productie van Aquabots. Er is een testlocatie in het Innovation Dock van RDM en een ‘Dronehaven’ gerealiseerd in de Rotterdamse haven. De startup Aquabots zet de prototypes inmiddels om naar de productie van in de praktijk inzetbare ‘Aquabots’.

2) Hemelswater Bier – Amsterdam

Bier van regenwater? Het idee om bier te brouwen van overtollig regenwater werd kansloos en te disruptief geacht. Klimaatverandering zorgt voor veel meer wolkbreuken en wateroverlast. De hogeschool van Amsterdam, Rainproof, Knowledge Mile en de gemeente Amsterdam werken aan manieren zulke overlast slim op te vangen en al dat plotselinge water te benutten voor zinvolle zaken. Met stug doorzetten en door slimme filtering bleek regenwater wel om te zetten naar grondstof voor de brouwerij. De startup Hemelswater is nu al in de fase van scaleup gekomen, de BV en de minorstudenten van de HvA produceren tussen de 26 en 52 fusten bier per week. Een prachtig voorbeeld van een innovatie waar creatieve verbeelding en techniek samen gaan.

3) Food & Proces Tech Campus (FPTC) – Zaanstad

De Zaanstreek is de bakermat van onze (voedingsmiddelen)-industrie en weet zich steeds te vernieuwen. Met de FPTC start-up slaan maar liefst 17 bedrijven uit de Zaanstreek de handen ineen. Samen met ROC Regio College ontwikkelt FPTC een nieuw pakket van techniekopleidingen met de focus op MBO BOL niveau 2. De bedrijven bundelen zo hun kennis, vernieuwen beroepsonderwijs en bieden tegelijkertijd alle jongeren een baan. De komende jaren moeten er jaarlijks wel 900 nieuwe medewerkers instromen om de toenemende personeelstekorten in de regio de komende jaren te kunnen compenseren.

4) Maatwerktraject HR – Twente

ROC Twente, hightechbedrijf Norma in Hengelo en netwerk Techwise Twente zetten de toon voor het opleiden voor de nieuwe tijd van ‘Industrie 4.0’ en ‘Smart Industry’. Robotisering en digitalisering leiden tot andere vormen van teamwerk. Teamleden moeten daarom eigenlijk permanent nieuwsgierig zijn. Samen met medewerkers is een trainingsproces ontworpen dat een nieuwsgierige en ondernemende houding verbindt aan vakmanschap en zo de motor wordt van vernieuwing. Een geweldig voorbeeld van het ontwikkelen van de zo gewenste zogenaamde Leven Lang Leren trajecten in Nederland.

5) De Garage van de Toekomst – Ede

De Garage van de Toekomst begon als studentenproject bij ROC A12. Inmiddels is vervolgfase gestart waarin de studenten met ondernemers hun garage, ‘The Barn’, concreet realiseren. Zij zetten een leer -en testomgeving op voor nieuw onderwijs en vernieuwende vervoersmiddelen. De innovatieve en duurzame garage wordt
gebouwd door studenten met verschillende technische achtergronden. Zij zorgen er zo voor dat ‘The Barn’ meteen functioneert als een uithangbord voor innovatief
technisch onderwijs.