Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Tech tour naar NN Nederland: een openbaring

26 september 2016 - auteur:

Het stond nadrukkelijk in de uitnodiging van Knooppunt Techniek voor de Tech Tour van afgelopen dinsdag: ook AVO docenten zijn van harte welkom bij het bedrijfsbezoek aan NN Nederland. En zo ging ik, docent Nederlands, voor mijn eerste tour met een aantal collega’s mee naar Veenendaal.

Van tevoren had ik gezien dat het een metaalverwerkend bedrijf was dat onder andere lagers maakt voor de auto-industrie. Ik vermoedde dat ik niet direct interessante dingen zou kunnen oppikken die bruikbaar zijn in mijn lessen. Maar mijn devies is: onderzoek alles en bewaar het goede.
In de ontvangstruimte lag een proeve van bekwaamheid, een kogellager. Dat dit het verkeerde woord was, zag ik toen ik het beter bekeek: er zaten geen kogeltjes in maar kleine conussen, een kegellager dus. Eerste nieuwe woord. En er zouden die middag nog vele volgen.

Ik moest even denken aan mijn schoonvader, lang geleden werktuigbouwkundige bij Hoogovens, maar thuis ook fietshersteller. Ooit had hij een damesfiets onderhanden, waarbij hij de kogels voor de lagers mat met een bijzonder fijne schuifmaat. Hij had voor deze fiets een set precies even grote kogeltjes geselecteerd uit een voorraadje van de fietsenhandelaar. Hoe perfecter hij de kogeltjes bij elkaar zocht, hoe beter het lager werkte. Heerlijk reed die fiets.

Heel belangrijk dus dat die kegeltjes perfect in orde zijn, dat er geen bramen aan zitten of qua vorm afwijken. In een presentatie werden we op de hoogte gebracht van de succesvolle werkwijze van het bedrijf: Lean Six Sigma, een van oorsprong Amerikaans managementsysteem dat de kwaliteit van de bedrijfsprocessen zo optimaliseert dat de producten voor 99,9997% in orde zijn. Daarbij wordt vooral gelet op de klanttevredenheid. Perfectie in de onderdelen zorgt voor perfect werkende apparaten, machines, auto’s.

Na deze presentatie kwam wat mij betreft het mooiste gedeelte van ons bezoek: we gingen het bedrijf in, begeleid door een trotse en van zaken zeer kundige medewerker: Kees. We volgden hem langs de productielijn, van staaldraad dat geknipt werd, langs kokend oliebad tot perfect gevormde conussen.

Eenmaal buiten evalueerde ik nog kort met een collega: direct materiaal heeft het bezoek me niet opgeleverd, maar wel deze openbaring: dit is de wereld waar onze studenten straks gaan werken en dit is de taal (die ik bijna niet versta maar) die zij gaan begrijpen. Het zet mijn vak in een ander daglicht. Hoe dit verder uit te werken is, weet ik nog niet maar ik ben een mooie ervaring rijker. Ik wil daarom ook alle collega’s van de generieke vakken oproepen de volgende keer mee te gaan op Tech Tour.

Door: Docent Bouwkunde ROC A12 – Liesbeth van den Bos