Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Slim fietspad Ede blijft warm

7 september 2016 - auteur:

Afgelopen maandag heeft wethouder Meijer al fietsend het nieuwe verwarmde fietspad langs de bovenbuurtweg geopend.

Met leidingen onder het fietspad houdt het zichzelf op een hoge genoege temperatuur om niet te bevriezen. Hierdoor blijft het fietspad sneeuw en vorst vrij en dat maakt strooien overbodig. Door de leidingen onder het fietspad stroomt warm wat van het ondergrondse groene warmtenet dat in een groot deel van Ede is aangelegd. ‘Met die warmte kunnen we het fietspad van bijvoorbeeld – 2 graden naar 3 tot 5 graden brengen’, aldus Job van Roekel van fietspadleverancier Easypath. Mocht er te weinig warmte vrijkomen van de buizen onder het fietspad dan is het mogelijk om via een extra leiding het fietspad toch te verwarmen met resthout uit de directe omgeving.
De gemeente Ede grijpt het project aan om het duurzaamheidsimago te verbeteren. ‘Vervuiling neemt toe en het klimaat verandert’, zegt woordvoerder Wilma van Wensem van de gemeente Ede. ‘Wij willen zorgen dat toekomstige bewoners hier ook nog prettig kunnen leven. Ede is van oudsher al een gemeente die veel belang hecht aan haar groene en schone omgeving.’

De fietsroute vanaf de Jan Th. Tooroplaan tot aan de Reehorsterweg is een de drukste fietsroute van Ede en is daarom ook uitgekozen voor dit project. Maar ook omdat het ROC A12 langs deze route ligt want de ICT-leerlingen gaan onderzoeken wat de perfecte temperatuur is om het fietspad net niet te laten bevriezen en hoe het fietspad kan inspringen op het weerbericht.