Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Samenwerking in de praktijk: verwarmde fietspaden

10 november 2016 - auteur:

Het project verwarmde fietspaden is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen bedrijven en ROC A12. Op initiatief van Knooppunt Techniek werken ze samen aan een innovatieve verwarming van het fietspad aan de Bovenbuurtweg in Ede. Studenten van het ROC A12 ontwikkelen hiervoor software en een monitoringaanpak. Dit soort samenwerkingen stimuleert ICT-campus actief.

easypath-3

Herman Julsing, projectleider bij Knooppunt Techniek is erg enthousiast. “Dit project laat duidelijk zien hoe samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs werkt bij innovatie. De studenten zijn enorm gemotiveerd om met praktijkcases aan de slag te gaan. Als we hen vrijheid geven, komen ze met veel ideeën. Ze nemen zelf initiatief om oplossingen verder door te denken en uit te werken. Bedrijven profiteren hiervan en brengen met hun professionele inbreng de studenten weer verder.”

Toekomst
Enthousiasme is het belangrijkste bij een soortgelijke samenwerking. Herman: “Als je enthousiaste partijen om tafel hebt, moet je gewoon beginnen. Wie samenwerkt, heeft de toekomst. In het begin kost het wat extra tijd en moeite, maar uiteindelijk levert het meer op.”

Oplevering
Op 9 November is de oplevering geweest van de prototypes die drie teams tijdens hun projectweken “On the Edge” hebben ontwikkeld. In het traject zijn de studenten op bezoek geweest bij de bedrijven en hebben ze info gekregen over diverse onderwerpen die betrekking hebben op de casus. In aanwezigheid van Easypath, Meteogroup Wageningen en de gemeente Ede is hun oplossing gepresenteerd en beoordeeld.
Eerstejaars studenten ICT waren uitgenodigd om de presentatie mee te maken en na deze presentaties ontstond onder leiding van Maarten Griffioen (Docent ROC A12) een prachtig gesprek over de resultaten, hoe samenwerkingen kunnen lopen en wat alle partijen, dus studenten, docenten en bedrijven vonden van het afgelopen traject. Wat resulteerde in veel positieve leermomenten en input voor alle partijen.

easypath-1

Hoe nu verder:
Binnen twee weken is de installatie klaar om aangezet te worden. Dit is dan ook de gelegenheid om een van de ontwerpen in de praktijk te gaan testen. Thijs Brugman van de gemeente Ede en Job van Roekel van EasyPath zullen de organisatie opzich nemen. Hiermee is dan een belangrijke stap gezet voor verdere ontwikkeling. Knooppunt Techniek zal samen met het ROC A12 en de bedrijven kijken voor het vervolg waarbij de intentie is om met studenten verder onderzoek te gaan doen en nieuwe ideeën en ontwerpen verder te ontwikkelen.

De partners van dit project zijn: Gemeente Ede, Biocentrale Ede, Meteo Group Wageningen, Easypath en het ROC A12.