Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

OCEANZ. en ROC A12 trekken samen op

15 april 2015 - auteur:

Oceanz. en ROC A12 werken samen aan sterke technieksector Food Valley

EDE – Voor het realiseren van een kwantitatief én kwalitatief goede aansluiting tussen vraag en aanbod binnen de sector techniek op de arbeidsmarkt, trekken onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven komende jaren intensiever met elkaar op in de Food Valley. Een flink aantal bedrijven en onderwijsinstellingen in de regio start daarom onder de naam ‘Tech4Food’ een publiek private samenwerking. Dit gebeurt onder de paraplu van het Knooppunt Techniek met ROC A12 als kartrekker. Onlangs is een samenwerking gesloten met professioneel 3D-printbedrijf Oceanz.

De FoodValley kenmerkt zich door de aanwezigheid van toonaangevende kennisintensieve bedrijven en instellingen in de agrofoodsector. Naast een groot aantal food gerelateerde organisaties heeft deze regio relatief veel bedrijven in de maakindustrie, engineering, ICT en bedrijven die meerdere sectoren raken. Ook in deze regio kiezen te weinig jongeren voor een opleiding in de techniek; op dit moment zijn dat er 2 op de 10. Op basis van arbeidsmarktverwachtingen zouden in 2020 in de Food Valley 4 op de 10 jongeren voor een techniekopleiding moeten kiezen. Daarnaast groeit ook in toenemende mate de vraag vanuit de technische sectoren naar kwalitatief goed opgeleide werknemers.

Techniek van de toekomst
Joop Hazeleger, directeur Knooppunt Techniek: “Met deze samenwerking halen we nieuwe technieken de school in en kunnen we de studenten het échte werk laten zien en uitvoeren. We hebben het geluk dat we Oceanz. -als grootste 3D printprofessional- in onze achtertuin hebben liggen. Dé techniek van de toekomst wordt met deze samenwerking in het onderwijs gebracht. Op school kan er in 3D ontworpen worden en in het FabLab maken de studenten kennis met 3D-printing,  maar de verdieping vinden we nu bij een professioneel bedrijf in Ede. Oceanz. is binnen deze samenwerking partner in de deelprojecten Circulaire Economie, 3D Techniek en Smart Industrie. Rondom deze thema’s zien we veel ontwikkeling in de komende jaren en daarom laten we de studenten daar nu al kennis mee maken. Bij minstens twee van de drie aandachtsvelden kunnen ze kennis op doen bij Oceanz.”

Techniek aantrekkelijk maken
Erik van der Garde, directeur Oceanz.: “Met deze samenwerking laten we studenten graag al in een vroeg stadium kennismaken met professioneel 3D Printen. Doel is goed opgeleide studenten klaar te stomen om later een waardevolle bijdrage te leveren op de arbeidsmarkt. Dat we dit in onze eigen regio kunnen doen, zien wij alleen maar als een groot voordeel. De Food Valley staat minder bekend om haar hightechbedrijven, maar ook onze regio barst van de kennis. Niet alleen gericht op innovatie, maar ook de productie- en maakindustrie spelen hier een belangrijke rol. Wij geven de werknemer van de toekomst graag een kijkje in de keuken en hopen de techniek voor hen meer dan aantrekkelijk te maken.”