Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

MORE FOR YOU INNOVATIEVE KENNISLEVERANCIER VOOR ROC A12

15 april 2015 - auteur:

Door: Bart Kroesbergen; Moreforyou

 

Knooppunt Techniek brengt innovatie bij ROC A12-Bouwkunde

De Bouw in Nederland heeft een achterstand in de ontwikkeling van innovatieve bouwoplossingen en in de scholing van nieuwe werknemers. Vanuit het Knooppunt Techniek worden initiatieven ontplooid om innovatie bij de beroepsopleidingen te krijgen. Directeur Joop Hazeleger: “We willen de studie Bouwkunde aantrekkelijker maken en mensen opleiden die ook echt iets voor de sector kunnen betekenen.”

More for You als kennisleverancier

Hij benaderde daarom More for You, een integraal adviesbureau (marktonderzoek, architect en turnkey leverancier) in Barneveld dat werkt op basis van het Bouw Informatie Model. Directeur Bart Kroesbergen: “Kort gezegd komt het er op neer dat we slim ontwerpen, engineeren en bouwen, door eerst na te denken over het proces en dan pas aan de slag gaan.” Daarbij zet More for You in op 3D printen. “In ons land is dat nog een redelijk nieuwe techniek, maar bijvoorbeeld in China worden er al hele huizen mee gebouwd. Hier is de bouwwereld nog vrij traditioneel, de kennis op de werkvloer over dit soort belangrijke ontwikkelingen ontbreekt. Bedrijven als More for You kunnen daar iets aan doen door er de studenten hier mee te laten kennismaken op hun stage. Onze ervaring op het gebied van 3D Engineering, tekenen en 3-D printen willen we graag delen. Met jonge en enthousiaste studenten die na het MBO aan de slag gaan met de opgedane ervaring.” Vaak gaan deze mensen werken bij een bedrijf in de buurt, waar zij op hun beurt hun kennis kunnen delen. Dat is gunstig voor de bouwbedrijven in met name de FoodValley, die nu vaak moeten afhaken bij aanbestedingen omdat ze geen BIM-kennis in huis hebben.

Techniek is meer dan zwarte handen

Hazeleger ziet het Knooppunt Techniek en de samenwerking met More for You als een mooie manier om te laten zien dat Techniek uitdagend is en meer dan het imago van zwarte handen dat er nu aan kleeft. “We brengen toekomstige, huidige en al afgestudeerde technici in contact met nieuwe ontwikkelingen. We maken niet alleen de opleiding aantrekkelijker, maar leveren ook studenten af met meer en specifieke kennis. Kennis die bij bedrijven in de omgeving hard nodig is. Zo dragen we een steentje bij aan het versterken van de concurrentiepositie van bedrijven in de regio.” De enthousiaste docenten hebben al kennisgemaakt met 3D Engineering bij More for You. De studenten moeten nog tot na de zomervakantie geduld hebben.

Fablab Ede

Vorig jaar werd in Ede het Fablab geïntroduceerd, met als doel omgeving en techniek bij elkaar te brengen. Er staat onder andere een 3D-printer. Hazeleger: “De samenwerking met innovatieve bedrijven als More for You is een volgende stap. More for You heeft de kennis om te werken met 3D, wij de faciliteiten.”