Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Meer werkzoekenden uit de FoodValley naar technische beroepen

12 september 2016 - auteur:

FOODVALLEY – Terwijl veel mensen in de regio FoodValley moeite hebben om een (nieuwe) baan te vinden, signaleren ondernemers in de regio juist dat ze lastig personeel kunnen vinden voor openstaande technische functies. Opleidingen bij regionale onderwijsinstellingen werken met werkgevers in de techniek aan het verhogen van de doorstroom van onderwijs naar werk. Ook wordt scholing georganiseerd om werknemers met een technische achtergrond of talent die graag een overstap naar een (ander) technisch beroep willen maken, de vereiste kennis aan te bieden, zodat werkgevers ze aan (durven) nemen. Nu huren werkgevers in de techniek duurbetaalde specialisten in, laten ze soms opdrachten bij gebrek aan personeel en productiecapaciteit noodgedwongen lopen of verplaatsen ze zelfs uiteindelijk misschien wel hun bedrijf naar buiten de regio.
Hoe deze mismatch tussen vraag en aanbod in aan te pakken? Provincie Gelderland nodigt in samenwerking met het Knooppunt Techniek regionale denkers en doeners uit om met nieuwe ideeën te komen. Daarvoor organiseren ze op donderdag 15 september aanstaande een speciale inspiratiesessie voor de regio, die van 14.00 tot 16:00 uur zal worden gehouden bij Hotel PTC+ aan de Zandlaan 27 te Ede (Kenniscampus).

Wie heeft goede ideeën?
De bijeenkomst in Ede is bedoeld voor werkgevers die moeite hebben om geschikt technisch personeel te vinden, voor onderwijsinstellingen die samen met het bedrijfsleven werken aan een goede aansluiting van het onderwijs bij de arbeidsmarkt voor techniek. Voor werknemers die in hun zoektocht naar werk ervaren dat ze net wat opleiding of ervaring missen voor de technische vacatures waarop ze reageren. Maar ook voor mensen die een goed idee hebben – of binnen hun netwerk deze mensen kennen. Het draait om vernieuwing die een bijdrage kan leveren voor de oplossing van de schaarste aan technisch personeel in de regio.

Talent benutten
De inspiratiesessie van 15 september vindt plaats in het kader van het Provinciale Innovatietraject Gelderland Arbeidswijs. Via dit innovatietraject wil de provincie al het in Gelderland aanwezige talent benutten om samen na te denken over een betere werking van de Gelderse arbeidsmarkt. Iedereen kan in dit innovatietraject een ontwerper of bedenker zijn: student, leraar, ondernemer of werkzoekende. Tijdens de inspiratiesessie is er ook ruimte om contact te maken met partners met het doel samen een idee verder te gaan uitwerken. Alle ingebrachte ideeën worden beoordeeld door een vakjury. De vijf beste ideeën worden beloond met € 2.000. De twee best beoordeelde ideeën krijgen nog eens € 10.000 extra en worden in samenwerking met een team van deskundigen verder uitgewerkt tot concreet toepasbare concepten. Voorwaarde is steeds dat de ideeën en geldprijzen moeten worden gebruikt voor verdere ontwikkeling, toetsing en invoering binnen de provincie Gelderland.
De organisatie van dit innovatietraject is in handen van de stichting Red Bluejay. De Provincie heeft de stichting hiervoor geselecteerd vanwege haar kennis en ervaring in (sociale) innovatietrajecten.