Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Massale belangstelling voor Bouwinspiratiedag

6 juni 2016 - auteur:

3D-printen, zelf een gebouw ontwerpen of een muur metselen. Het is een greep uit de werkzaamheden die vele honderden leerlingen uit de FoodValley-gemeenten vrijdag 3 juni konden ontdekken tijdens de Bouwinspiratiedag in het hart van Veenendaal.

Met dit initiatief, dat voorafgaand aan de Dag van de Bouw wordt gehouden, willen twee regionale afdelingen van Bouwend Nederland (Veenendaal en Zuidwest Veluwe) en het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Valleiregio (POA) kinderen enthousiast maken voor een loopbaan in de bouw of techniek. ‘Dat is geen overbodige luxe, want het wordt steeds moeilijker om goede mensen te vinden. Tot dusver zijn we er als branche ook niet erg in geslaagd om dit te veranderen. Daarom willen we nu met een groots evenement laten zien hoe mooi het is om te werken in de bouw en techniek’, vertelt Pascal Arts, één van de drijvende krachten achter de Bouwinspiratiedag.

Bouwgerelateerd pretpark
Tijdens de Bouwinspiratiedag hebben ongeveer 500 leerlingen een toekomstig bouwterrein in het centrum van Veenendaal bezocht. Zij zijn met bussen gehaald en gebracht. In samenwerking met tal van onderwijsinstellingen en bedrijven is het terrein van bijna vierduizend vierkante meter omgedoopt tot een ‘bouwgerelateerd pretpark’. Arts: ‘Het is mooi om te zien hoe groot het enthousiasme is bij deelnemende partijen. Het gaat niet alleen om aannemers, maar ook om asbestsaneerders, architecten en installateurs. We willen laten zien dat de bouw een innovatieve sector is, daarom is er ook aandacht voor bijvoorbeeld 3D-printen en moderne machines.’

Dag van de Bouw
Op zaterdag was het terrein en het aangrenzende bouwproject open voor publiek. Bijna 1200 bezoekers hebben aan de uitnodiging gehoor gegeven.
Hiermee staan de Bouwinspiratiedagen 2016 in de landelijke top 10 en maakt het onderdeel uit van de maar liefst 92.500 bezoekers.
“We bouwen stelselmatig te weinig woningen. Ondanks dat het inwoneraantal nog met een miljoen toeneemt, vluchtelingen opgevangen moeten worden en de gemiddelde grootte van huishoudens afneemt. Gemeenten steken hun kop in het zand. Volgens het Economisch Instituut van de Bouw komen we in het gunstigste geval in 2025 zo’n 100.000 woningen tekort. In het slechtste geval zijn dat er zelfs 270.000.” aldus Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen