Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Clean2antarctica zoekt samenwerking met technasium

8 september 2017 - auteur:

Vier leerlingen van de afdeling Technasium van CSG Het Streek in Ede hebben op 29 augustus een unieke uitdaging in ontvangst genomen van Edwin ter Velde. Ze reisden daarvoor naar Amsterdam-Noord waar op het haventerrein het pand van ‘clean2antarctica’ is gevestigd.  Edwin omschrijft zichzelf als Werktuigbouwkundige – Ondernemer – Doener – Omdenker – Pionier. Op zijn facebookpagina staat:

Het is leuk om als ondernemer bezig te zijn met de kansen die de markt biedt. De laatste jaren ben ik me vooral gaan interesseren in duurzaamheid. Het is van levensbelang dat we een circulaire economie creëren. De leefbaarheid op aarde neemt hard af en we betalen daar al een hoge prijs voor. Wij zijn daar verantwoordelijk voor en moeten dit repareren voordat we het stokje doorgeven aan onze kinderen. De technologie en methode om dit te bereiken bestaat al. Wij moeten alleen nog ons gewoonte gedrag aanp

Edwin ter Velde reist in 2018 met ‘zero emission’ en ‘zero waste’ naar de geografische Zuidpool. Zijn voertuig is grotendeels samengesteld uit gerecycled plastic. Op zijn website staat: ‘Omdat jij waardevolle reststoffen niet meer weggooit kunnen wij daarvan een wagen bouwen waarmee we door de kracht van de zon deze extreme tocht kunnen maken. Een reis van 2300 km waarbij ook nog eens naar een hoogte van 3000 meter wordt geklommen. En dat in extreme weersomstandigheden. Maar het unieke van deze expeditie is de duurzame samenwerking waar jij een belangrijke rol in kan spelen!’

Edwin bespeurt hierbij nog een lastig probleem en dat wordt de uitdaging waarmee de leerlingen uit leerjaar 3 technasium aan de slag gaan: In de situatie van sneeuwstorm kan er niet gereisd worden. De zonnepanelen worden binnen gehaald. Er blijft echter behoefte aan energie opwekking. De accu’s voor de lange reis mogen niet leegraken! Bedenk een oplossing waarbij d.m.v. windenergie de accu’s geladen kunnen worden. De toepassing moet als een bouwpakket aangeleverd worden en in een sporttas passen. Lichte en flexibele materialen zijn hier voor het best geschikt.

Niels, Chris, Levi en Bart hebben de uitdaging aangenomen. Zij gaan hun klasgenoten informeren met behulp van het filmmateriaal dat ter plekke gemaakt is. De pr-afdeling van ‘clean2antarctica’ gaat de leerlingen volgen via social media. De teams gaan wekelijks hun vorderingen in de vorm van een vlog posten. Tot begin november zijn met dit project een 40-tal leerlingen bezig met het bedenken van oplossingen en het bouwen van een prototype. Bij de afsluiting op school zal ‘clean2antarctica’ uiteraard aanwezig zijn.

Technasiumonderwijs gaat uit van concrete opdrachten uit de bètawereld waarbij een externe opdrachtgever een uitdagende casus verstrekt.

Het Streek Ede is partner van Tech4Food (Knooppunt Techniek)