Nieuws van Knooppunt Techniek

Op deze pagina vindt u al het laatste nieuws omtrent Knooppunt Techniek. Wilt u nu nog beter op de hoogte zijn, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:

Clean2antarctica team daagt technasium leerlingen uit

17 november 2017 - auteur:

clean2antarctica team daagt technasium leerlingen uit

 

Op het spoor gezet door Hans Krijgsman van Knooppunt Techniek in Ede kwamen de technatoren van Het Streek in contact met Edwin ter Velde. Hij omschrijft zichzelf als Werktuigbouwkundige – Ondernemer – Doener – Omdenker – Pionier. In Amsterdam bouwt hij met zijn team aan een bijzonder voertuig.

Edwin ter Velde reist in 2018 met ‘Zero Emission’ en ‘zero waste’ naar de geografische Zuidpool. Zijn voertuig is grotendeels samengesteld uit gerecycled plastic. Op zijn website staat: ‘Omdat jij waardevolle reststoffen niet meer weggooit kunnen wij daarvan een wagen bouwen waarmee we door de kracht van de zon deze extreme tocht kunnen maken. Een reis van 2300 km waarbij ook nog eens naar een hoogte van 3000 meter wordt geklommen. En dat in extreme weersomstandigheden. Maar het unieke van deze expeditie is de duurzame samenwerking waar jij een belangrijke rol in kan spelen!’

Leerlingen van het Technasium hebben gewerkt aan de volgende uitdaging:  In de situatie van sneeuwstorm kan er niet gereisd worden. De zonnepanelen worden binnen gehaald. Er blijft echter behoefte aan energie opwekking. De accu’s voor de lange reis mogen niet leeg raken! Bedenk een oplossing waarbij d.m.v. windenergie de accu’s geladen kunnen worden. De toepassing moet als een bouwpakket aangeleverd worden en in een sporttas passen. Lichte en flexibele materialen zijn hiervoor het best geschikt.

Op 14 november kwam het Zero Waste team naar school om de presentaties van de leerlingen bij te wonen. Ze waren blij verrast door het enthousiasme van de teams en de veelzijdige prototypes. Deze krijgen een plekje in de loods in Amsterdam.

 

Technasiumonderwijs gaat uit van concrete opdrachten uit de bètawereld waarbij een externe opdrachtgever een uitdagende casus verstrekt.